SIBO.
Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire

Ce este SIBO?

SIBO (small intestine bacterial overgrowth, suprapopularea bacteriana a intestinului subtire) este o acumulare de bacterii in intestinul subtire. Suprapopularea este cu bacterii care traiesc in tractul gastrointestinal insa se dezvolta excesiv intr-un loc unde nu ar trebui sa fie in numar mare.

     Bacteriile interfera cu digestia normala si absorbtia alimentelor si asociaza distrugerea membranei intestinului subtire ducand la intestin permeabil. De asemenea, secundar fermentarii unor alimente, vor produce gaz in exces care poate cauza balonare, durere abdominale, constipatie sau diaree, eructatii sau flatulenta. Tot secundar SIBO pot surveni deficite de vitamina A sau D (scade absorbtia lipidelor si a vitaminelor liposolubile secundar deconjugarii bilei) sau efecte la distanta secundar traversarii peretelui intestinal permeabil a bacteriilor sau toxinelor acestora.

SIBO Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire

Simptome SIBO

Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire

Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire​

     Principalele simptome in SIBO sunt cele din sindromul intestinului iritabil (SII). S-a dovedit ca SIBO exista la 80% dintre pacientii cu SII fiind considerata cauza principala a SII.

     Simptomele comune intre SIBO si SII sunt durerile abdominale, crampele, constipatia, diareea sau ambele si meteorismul abdominal. Alte simptome intalnite frecvent in SIBO sunt eructatiile, flatulenta, pirozisul sau greata.

     Pe langa aceste simptome digestive se intalnesc si simptome extradigestive, aparute ca urmare a permeabilitatii intestinale si a malabsorbtiei:

  • sensibilitati la anumite alimente (ex gluten)
  • cefalee
  • dureri articulare
  • oboseala extrema
  • simptome dermatologice (precum eczema sau urticaria)
  • simptome respiratorii precum astmul
  • modificari ale dispozitiei (depresie, anxietate)
  • steatoree, scaune grasoase
  • anemie prin deficit de fier sau vitamina B12
  • scadere ponderala

Testarea în SIBO

Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire

Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire​

     Din pacate, nu exista un test perfect pentru diagnosticul SIBO. Intestinul subtire este un loc greu de explorat. Endoscopia ajunge doar in prima portiune a intestinului subtire iar colonoscopia doar in portiunea terminala a sa. Zona ramasa, substantiala (peste 5 metri), nu este usor accesibila.

    Ghidul ACG recunoaște ca metodă obiectivă de cuantificare a suprapopulării bacteriene la nivelul intestinului subțire cultura din aspiratul recoltat din intestinul subțire proximal – duoden sau jejun (asemănător uroculturii din infecțiile urinare). Consensul Americii de Nord a convenit, conform studiilor, un cut-off de 10³ UCF/ml (UCF = unități formatoare de colonii) in aspiratul duodenal sau jejunal pentru diagnosticul pozitiv de SIBO. Practic un rezultat la cultura mai mare de această valoare confirmă diagnosticul, nivelul normal fiind sub 10² UFC/ml. Obținerea aspiratului duodenal/jejunal in vederea efectuării culturii se face prin endoscopie însă nu e vorba despre o procedură comuna care ar contamina endoscopul de la nivel bucal pana la nivel duodenal ci e vorba despre endoscoape speciale cu lumen dublu. In urma prelevării aspiratul se tratează cu un agent mucolitic (pentru ca este foarte mucos, dens) și apoi se cultiva pe medii speciale. Din păcate, din cunoștințele mele, această metodă nu este disponibilă in Romania. Însa avem la îndemână o alta metodă.

Testul respirator care măsoară cantitatea de hidrogen (H2) în aerul expirat reprezintă o metodă alternativă de diagnostic. Premisa acestui test este ca celulele umane sunt incapabile de a produce hidrogen sau metan ceea ce înseamnă că prezența acestora este consecința fermentării carbohidraților de microbiota intestinală. Efectuarea testului se face dimineața, a jeun (pe nemâncate), dupa câteva zile în care se recomandă evitarea unor alimente precum fasolea, mazărea sau consumul de alcool. 

Testarea este neinvazivă și presupune respirarea printr-un tub care este conectat la un aparat ce dozează cantitatea de H2 în aerul expirat – aceasta fiind valoarea inițiala, de bază.  Ulterior pacientul ingerează 75 g glucoză sau 10 g de lactuloză și se masoară cantitatea de H2 la intervale de timp, de obicei la 25 minute pentru 3 ore. O creștere a H2 în aerul expirat cu mai mult de 20 ppm (părți per milion) în primele 90 minute certifică diagnosticul de SIBO. Există teste care dozează și metanul în aerul expirat și o creștere a acestuia peste 10 ppm in orice moment al testării indică colonizarea metanogenă. Problema este ca metanogenia nu este provocată de bacterii ci de unicelulare din domeniul Archaea care pot coloniza și colonul nu doar intestinul subțire, deci testarea pentru metan nu este specifică intestinului subțire. 

Testarea respiratorie nu este complet validată de experți însa împreună cu simptomatologia poate orienta diagnosticul în absența posibilității efectuării culturii din intestinul subțire. Acest tip de testare se poate face în unele clinici din țară și mai nou există kituri de testare la domiciliu. (https://familyclinic.ro/teste-speciale/testul-de-respiratie-airtest/)

ACG recomandă testarea respiratorie pentru diagnosticul de SIBO la pacienții cu sindromul intestinului iritabil (SII) deoarece până la 78% dintre pacienții cu SII suferă de SIBO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Teme de interes

SII

IMO

Cele mai noi articole

În curând